<< terug naar 'Kijk op het werk'

Als ik kon toveren....


Herken je dit?
Je ziet jezelf graag als iemand die zijn werk vlot afhandelt. En meestal lukt dat ook. Maar...je merkt dat er zaken zijn die je steeds uitstelt. Dingen die jouw hele team of afdeling aan gaan. Zoals het verbeteren van de samenwerking of efficiënter werken. Dit zijn punten waar je teamleden zelf mee zijn gekomen en die je met hen hebt besproken, maar het komt niet van de grond. Het lijkt wel of niemand er aandacht voor heeft! Terwijl je toch zou denken dat iedereen graag efficiënter of beter samenwerkt?

Een mogelijke oorzaak hiervoor kan een gebrek aan vertrouwen zijn. Uitspraken zoals: 'het wordt niet opgepakt', 'er wordt toch niets met onze ideeën gedaan' of 'we hebben dit al vaker geprobeerd, maar het werkte niet', bevestigen dit.

Wat kun je doen?
Wees je er bewust van dat je luistert naar een mens en niet naar een ding dat je kunt beheersen of ‘managen’. Dit bewustzijn kun je vergroten door:

  • Kijk om je heen. Wat is de algemene tendens bij je mensen (en misschien ook bij jezelf)? Wordt er vaak gesproken over ze willen dit, ze zeggen dat? Hoe is de houding van de mensen? Zie je gelatenheid of verzet? Hoe is het energiepeil? De motivatie? Het nemen van verantwoordelijkheid?
  • Als je ziet dat het beter kan: Erken dat de huidige situatie het resultaat is van hoe jullie al lange tijd met elkaar omgaan. Dit geldt voor medewerkers én management. En ook voor jou. Er is geen ‘schuldige’.
  • Verander je houding. Wacht niet tot je het vertrouwen krijgt, maar begin nu met het geven van vertrouwen. Vraag je medewerkers om mogelijke verbeteringen en geef ze de ruimte om deze te realiseren. Geef de medewerkers invloed op de wijze waarop zij hun werk doen. Jij hoeft alleen de kaders te bewaken.
  • Betrek je team/afdeling actief bij alle vragen die je als management hebt. Wat is er bijvoorbeeld aan de hand als je team de ruimte krijgt, maar deze nog steeds niet neemt? Hoe hebben zij de 'opdracht' eigenlijk geïnterpreteerd? En wat hebben je medewerkers nodig om daadwerkelijk zelf invulling geven aan dat deel waar zij verantwoordelijk voor zijn? Toon vertrouwen door de uitvoering aan hen over te laten en tegelijkertijd betrokken te blijven (geen controle!) bij de voortgang hierin.
  • Blijf transparant over verwachtingen en acties, naar medewerkers en (mede)management.

Resultaat: Verbeterde samenwerking, toenemende loyaliteit en betrokkenheid, groter verantwoordelijkheidsgevoel. 

En méér: het lijkt wel magie!

Lees ‘The speed of trust’ van Stephen M.R. Covey (de zoon van).

Succes!

dames op bezoek
Els, Madelon & Annemieke