<< terug naar 'Kijk op het werk'

Makkelijk gezegd!?


Herken je dit?
Je bent in een situatie geraakt, waarin je merkt dat de boodschap niet aankomt. Het lijkt alsof jullie langs elkaar heen praten en elkaar niet kunnen vinden. Je valt terug op je ratio en de inhoud. Je overtuigt jezelf: het is immers logisch wat je verwacht? Het is toch redelijk wat je vraagt? Ook de ander probeer je te overtuigen van jouw zienswijze, maar je merkt dat het je steeds meer energie kost. Het voelt als fietsen door mul zand. Waar ging het mis?

dames op bezoek weet alles van veranderprocessen en wat daarbij komt kijken. Ook wij hebben deze situatie ervaren. Je bent ergens aan begonnen, maar geleidelijk wordt duidelijk dat het niet meer zo loopt zoals je had bedacht of gewild. Maar je gaat door in je oude 'spoor'. En gaandeweg blijkt dit dood te lopen. Meestal ontdek je dit aan de late kant, waardoor de kans bestaat dat de weg terug niet makkelijk meer te nemen valt. Met alle gevolgen van dien...

TIP
Zó voor de hand liggend, maar soms ook zo moeilijk: luister naar je gevoel en vertrouw hierop. Wees opmerkzaam naar jezelf: ga steeds na of het voor jou nog steeds 'klopt'. Als dat niet zo is: durf je uit te spreken! Durf te benoemen wat je ervaart op dat moment en wat je opmerkt. Schiet niet meteen in een actie (je vaak oude, automatische reactie?), maar voel wat deze ongemakkelijke situatie met je doet. Ga na bij de ander hoe die de situatie ervaart. Je ratio brengt je heel ver, maar je gevoel is net zo belangrijk! Geef ruimte aan je twijfel, zodat je samen met collega's/opdrachtgevers/je manager tijdig kunt bijsturen. Makkelijk gezegd misschien, minder makkelijk gedaan. Maar je zult merken dat het de verhoudingen alleen maar verbetert. Ons heeft het positieve resultaten gebracht!

Als je écht wilt dat er iets verandert, dan loop je zelf voorop:

dames op bezoek
doe-eens-anders!

Snoep
Koop je lievelingssnoep; iets wat jij echt heel lekker vindt.
Kies een moment op de dag waarop de meeste mensen een traktatie kunnen waarderen.
Ga alle bureaus langs en biedt iedereen persoonlijk één van jouw snoepjes aan.
Zeg er iets bij en maak oogcontact.
Doe dit bij al je collega's, maar ook je leidinggevenden.
En laat je niet weerhouden door een dichte deur!

Succes!

dames op bezoek
Els, Madelon & Annemieke